Vet du vart begreppet “Agile” eller svenska “Agil” kommer från? Idag finns det bland annat “Agil affärsekonomi” och “Agil juridik”. Ursprunget är en grupp amerikanska medelålders mjukvarukonsulter som för 22 år sedan ville förändra hur man tacklade skapandet av mjukvara. Skapa icke-triviala program är oerhört svårt. När flera personer skall programmera samma system ökar svårigheten…
Jag tittade på följande video som diskuterar hur medvetande kan uppstå evolutionärt. Vid tidsstämpeln som jag länkat visas exempel på hur det är skillnad mellan texten i en bok, inläsningen av texten (av en människa) och den upplevda känslan av innehållet. Det som saknas i dagens AI chatt bottar är stegen efter den mekaniska inläsningen…
Alla digitaliseringsresor bygger på ospännande integration av samtliga mjukvaror. Det är här komplexiteten underskattas. Your integration strategy is the key architectural component to organizational agility. Det finns hur många program som helst att köpa, i alla möjliga storlekar och former, men integration kan du inte gå ut och köpa. I de allra flesta organisationer finns…
Jag är systemutvecklare och pappa är mjölkbonde. Jag jobbar med design av abstraktioner. Han jobbar med samklangen mellan djur och natur. Han förstår inte vad jag gör på jobbet. Han frågar mig: “Om ingen är där och ändrar, blir programmet sämre med tiden?” Min första tanke till svar är att det var gulligt att tro…
Mjukvara är skriven i programmeringsspråk. Dessa språk delas upp på olika sätt som hög- och lågnivå eller i generationer som “fjärde generationens språk”. SQL är ett sådant “fjärde generationens” språk. Tanken var att kunna beskriva vad som önskas från datorn istället för på ett exakt vis koda hur informationen skall samlas ihop på. Gärna att…
Ovan är ett fantastiskt smörgåsbord av hårdvara och lågnivå programmering i allt du behöver veta om Apollo Guidance Computer. Det var under den här tiden på 60-talet som mjukvaruindustrin föddes och de första stora kodbaserna skapades. Det tog bara några år (1975) innan det som är återkommande komplext inom alla mjukvaruprojekt identifierades. Failure Is Not…
Jag är mycket intresserad av arkitektur. Hur koden struktureras, vart den placeras, vad som anropar vad, vilka domänobjekten är, hur datan flödar genom systemet. Arkitektur representerar för mig de val som görs i utvecklingen av systemet som är svårast att ändra kostnadseffektivt senare. Dessa val kan vara tekniska. Som val av databas och språk etc.…
Som systemutvecklare rekommenderar jag att ibland läsa en eller annan bok om teknik eller om yrket i sig. I tidningen min sambos fackförbund, Sveriges Lärare, ger ut presenteras alltid lite böcker för yrkesverksamma som det vore världens mest naturliga grej. Kanske dags för utvecklare i Sverige att anamma? Undvik böcker som fokuserar på något visst…
Jag misstänker att en stor del av världens BNP, försörjningskedjor, tillväxt och allt vad det heter vilar på en grund som skapades under Berlinblockaden 1948. Det var då den så kallade luftbron var aktiv där Amerikanska och Brittiska flygvapnet flög in till Berlin 250k gånger. Enligt Wikipedia var det under denna händelse det krävdes framtagandet…
Systemutveckling handlar om att modellera och automatisera någon process i verkligheten. Det kan vara att ge användaren möjlighet att öppna en fjärrstyrd ventil från sitt kontor genom att trycka på en digital knapp på sin skärm eller en integration mellan två affärssystem som gör att när en order skapas i det ena så dyker den…