Boktips

Som systemutvecklare rekommenderar jag att ibland läsa en eller annan bok om teknik eller om yrket i sig.

I tidningen min sambos fackförbund, Sveriges Lärare, ger ut presenteras alltid lite böcker för yrkesverksamma som det vore världens mest naturliga grej. Kanske dags för utvecklare i Sverige att anamma?

Undvik böcker som fokuserar på något visst programmeringsspråk (eller till och med en viss version av givet språk), dessa listar förmodligen bara alla språkets funktioner rätt upp och ner utan något sammanhang.

Hitta istället böcker som fokuserar på grundläggande principer (som ändå inte ändrat sig på 50 år) eller rent av filosofiska verk som visar hur man kan tänka.


The Pragmatic Programmer: From Journeyman to Master- Andrew Hunt, David Thomas

Den absolut bästa boken om systemutveckling jag sett. I denna ges praktiska (pragmatiska) råd som kommer från en lång erfarenhet av att faktiskt leverera mjukvara. Båda författarna var med och skrev det ursprungliga manifestet för agil utveckling.


Designing Data-Intensive Applications: The Big Ideas Behind Reliable, Scalable, and Maintainable Systems – Martin Kleppmann

Du kanske tänker att en O’reilly bok läser jag bara inte efter att du såg det svartvita djuret på omslaget. Men ge denna en chans! Detta är tipset som är mest hardcore rent tekniskt. Martin beskriver en stor mängd koncept inom databas och meddelande överföring som behövs för att kunna förstå skalbarhet och feltolerans i komplexa system. Språket är inte “allt” för torrt eller teoretiskt.


The Phoenix Project: A Novel about IT, DevOps, and Helping Your Business Win – Gene Kim

De två första tipsen var faktaböcker men nu kommer en berättelse med karaktärer och allt. Denna bör läsas av alla yrkesgrupper i en verksamhet som på något sätt arbetar med IT. Den handlar om ett fiktivt företag med en befintlig IT-miljö (med allt vad det innebär) där man samtidigt håller på att ta fram ett stort nytt system. För utvecklare kan den ge dig en större bild av vad alla andra gör i verksamheten och vad deras mål är. För andra som inte kodar mjukvara men ändå är en del av leveransen kan det hjälpa dig att förstå på vilket sätt bra mjukvara utvecklas och hur det du gör påverkar slutresultatet.


Publicerat

i

av

Etiketter: